Ev sahibi kiracının bahçesine girebilir mi?
Örneğin, bir ev sahibi kiracının bahçesine veya müştemilatı girebilir mi? Cevap hayır! Aynı durum, kiracı yokken daireye veya eve girmeye çalışırlarsa da geçerlidir. Ancak, bir kiracı olarak ev sahibinize çeşitli nedenlerle kullanılabilen bir ziyaret hakkı vermelisiniz.4 Nis 2024Örneğin, bir ev sahibi kiracının bahçesine veya müştemilatı girebilir mi? Cevap hayır! Aynı durum, kiracı yokken daireye veya eve girmeye çalışırlarsa da geçerlidir. Ancak, bir kiracı olarak ev sahibinize çeşitli nedenlerle kullanılabilen bir ziyaret hakkı vermelisiniz.
Apartman bahcesinin kullanım hakkı kime aittir?
Apartman ve sitelerdeki bahçeler ortak alandır ve tüm apartman sakinleri, gayrimenkuldeki payları oranında bu alanı kullanma hakkına sahiptir.
Bahçe katında oturan ev sahiplerinin hakları nelerdir?
Bahçe katında oturan daire sahipleri, bahçenin ortak bir alan olduğunu ve mülkteki paylarına orantılı olarak bahçeye hak sahibi olduklarını kabul etmelidir. Bahçenin kendi bölümünü inşa etmek, bahçede eşya bırakmak veya bahçeyi diğer daire sahiplerinden ayırmak için daire sahipleri derneğinin onayı gerekir.
Bahçe kullanım hakkı nasıl alınır?
Ortak yerleri kullanma hakkına sahip olanlar, bu yerlerde veya eşyalarda değişiklik yapma hakkına da sahiptirler; ancak bu değişiklik, bağımsız bölüm maliki ile diğer bağımsız bölüm maliklerinin beşte dördünün yazılı onayı ile yapılmalıdır.
Ev sahibi kiracının evine izinsiz girerse ne olur?
Ev sahibi izinsiz eve girebilir mi? Ev sahibi, kiracının evine izinsiz giremez. Ancak izinsiz eve girerse TCK 116’da düzenlenen ikamet dokunulmazlığını ihlal suçunu işlemiş olur. Bu nedenle; ev sahibi izinsiz eve girerse bu durum cezai takibata yol açacaktır.
Kiracı çatı katını kullanabilir mi?
Kiracı bağımsız bölümü kiraladığında, kat mülkiyetine ait ortak alanları, tesisleri ve eklentileri kiralamış sayılır. Ancak, kat mülkiyeti ilişkisinde kiracı, bağımsız bölüm, ortak alanlar ve eklentileri kullanma hakkını, Kat Mülkiyeti Kanunu’nda belirlenen sınırlar içinde kullanabilir.
Apartman ortak kullanım alanı işgali nereye şikayet edilir?
Ortak alanların işgaline ilişkin şikâyetlerin iletileceği kurumlar arasında belediyeler gibi yerel yönetimler, emlak ve tapu müdürlükleri, kat mülkiyeti yöneticileri yer almaktadır. Ayrıca konut ve gayrimenkul hukuku alanında hizmet veren dernekler ve avukatlar da irtibat kişileri arasında yer alabilir.
Apartman ortak kullanım alanı işgali cezası ne kadar?
Mahkeme kararı uygulanmazsa ne yapılabilir? Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 33. maddesi bu konuda cezai yaptırımları düzenlemektedir. Belirtilen süre içerisinde hâkim kararına uymayanlara aynı mahkemece iki yüz elli ile iki bin Türk Lirası arasında idari para cezası verilir. 25. madde hükmü saklıdır.
Apartmandaki terasın kullanım hakkı kimlere ait?
Kat Mülkiyeti Kanunu esaslarına göre, teras kullanım hakkı tüm kat maliklerine aittir.
Bahçe kullanımlı daire ne demek?
Özetle: Bahçe, ortak kullanım alanının bir parçasıdır. Tapuda aksi belirtilmediği takdirde, herkes kanuna uygun olarak, arsa payı oranında ortak alanları kullanma hakkına sahiptir. Bu alanlar, hangi katta yaşadıklarına bakılmaksızın, oybirliğiyle onay verilmeden bir kişiye devredilemez.
Apartman bahçesine eşya koymak yasak mı?
Apartmandaki ortak alanlar Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 4. maddesinde düzenlenmiştir. Apartman girişleri ve apartman girişleri de ortak alan olarak kabul edilir. Apartmanda kimsenin diğer insanların eşyalarını görmesi zorunlu değildir. Apartmanların küçük olması ve ortak alanda eşya depolanması işgal sebebi olamaz.
1 katta oturanlar asansör parası öder mi?
Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20/c maddesine göre, zemin kattakiler dahil olmak üzere tüm sakinler asansör giderlerine katkıda bulunmak zorundadır. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20/c maddesi, dairenin genel giderlerinin dağıtımını düzenler.
Apartman bahçesi özel mülk mü?
Apartmanda bahçe kullanma hakkı nedir? Bahçe ortak alanın bir parçasıdır. Kanuna göre herkes, arsa payına göre ortak alanlara hak sahibidir. Bu alanlar, mutabakat olmadan bir kişiye devredilemez.
Ortak kullanım abonesi nedir?
Konut yapılarının ortak kullanımına ilişkin olarak yapı yöneticileri veya idari birimler tarafından talep edilen, bahçe aydınlatması, asansör, otomat, kalorifer, hidrofor, kapıcı dairesi ve benzeri ortak kullanıma yönelik tesis ve yerler için abonelikler.
1 kat balkon altı kime aittir?
Bazı yönetim planlarında balkon alanları ortak alan olarak belirlenmiş olup, daire maliklerinin ortak malıdır. Diğer yönetim planlarında ise balkon katları bağımsız bölüm olarak belirlenmiş olup, ilgili bağımsız bölümün malikinin malıdır.
Kiracının kapısına gitmek suç mu?
Ayrıca, her ne sebeple olursa olsun kiracıya ait daire, bahçe, depo, balkon vb. yerler kiraya verilmektedir. Kiracının kiracının rızası olmaksızın içeri girmesi veya çıkmaması halinde, fail hakkında “konut dokunulmazlığının ihlali” suçundan dava açılabilir ve faile bu suçtan dolayı bir yıla kadar hapis veya adli para cezası verilebilir.
Ev sahibi siteye girebilir mi?
Ev sahibi izinsiz eve girebilir mi? Kiracı evin incelenmesine izin vermezse ev sahibi izinsiz eve giremez. Ev sahibinin söz konusu taşınmaza izinsiz girmesi, Türk Ceza Kanunu’nun 116. maddesi uyarınca konut dokunulmazlığını ihlal suçunu oluşturur.
Ev sahibi kiracı varken satılık ilanı asabilir mi?
Türk Borçlar Kanunu’na göre, kira sözleşmesi devam ederken tapuda böyle bir hüküm yoksa ev sahibi evi satabilir.
Ev sahibi hangi durumlarda eve girebilir?
Ev sahibi, kiracının izni olmadan anahtarla veya zorla kiracının evine giremez. Ancak su kaçağı veya yangın gibi acil bir durumda ev sahibi, kiracının izni olmadan eve girebilir. Bu durumlar hariç, ev sahibinin izni olmadan eve girmenin yasal sonuçları olabilir.