Denizli’nin ovaları nelerdir?
Çürüksu, Sarayköy, Tavas, Kaklık, Hambat, Acıpayam, Çivril, Baklan. Denizli’nin ovaları şunlardır. Bu ovaların toplam alanı 2073 km2’dir. Dağlarla çevrili bu ovalarda sulu ve kuru tarım yapılırken, çoğunlukla pamuk, buğday, mısır, tütün ve nohut yetiştirilmektedir.
Hangi illerde ova vardır?
Türkiye OvalarıÇubuk OvasıIğdır OvasıAğrıPasinler.Niksar.Varto.KahramanmaraşErzincan.Daha fazla ürün…
Tavas Ovası nerededir?
TAVAS OVA HİDROLOJİK ARAŞTIRMA RAPORU. İncelenen Tavas Ovası, Türkiye’nin güneybatısında ve Denizli’ye 47 km uzaklıkta, Muğla dağlık bölgesinin sınırları içerisinde yer almaktadır. Ortalama rakımı 900 m olan barajlarla çevrili yüksek bir vadidir. Düz vadi tabanı yaklaşık 265 km2’dir.
Çivril Ovası nasıl oluştu?
Çivril Ovası alüvyon tabakalarından oluşur. Güneydoğudaki Dinar Ovası güneybatıdaki Baklan Ovası ile birleşir. Ege bölgesindeki en önemli nehir, Çivril Ovası’ndan akan ve onu sulayan Büyük Menderes Nehri’dir.
Denizli hangi ilden ayrıldı?
1883 yılında Sarayköy, Buldan ve Tavas kazalarının katılmasıyla sancak haline gelen Denizli, 1884 yılında Çal ve Acıpayam kazalarının katılmasıyla Aydın’a bağlı bir valilik haline gelmiş, 1923 yılında kuruluşuyla Türkiye Cumhuriyeti’nin bir ili olmuştur.
Acıpayam Ovası nerededir?
Acıpayam coğrafi olarak Akdeniz bölgesinde yer almaktadır. Acıpayam, 1628 km²’lik alanıyla Denizli’nin en büyük ilçesidir. Deniz seviyesinden yüksekliği 885 metredir. Anadolu Yarımadası’nın güneybatısında ve Ege Bölgesi’nin güneydoğusunda yer almaktadır.
Türkiye’nin 3 büyük ovası neresi?
Bunlardan on biri hakkında geçen yıl karar alındı. Büyük ova korunan alanların toplam büyüklüğü 9,38 milyon hektara ulaştı. Alan açısından Konya 1 milyon 677 bin hektardan fazla alanıyla birinci sırada, Şanlıurfa 937 bin 573 hektarla ikinci, Adana 445 bin 189 hektarla üçüncü sırada yer alıyor.
Türkiye’nin 4 büyük ovası neresi?
Kahramanmaraş’ta 2007’den bu yana yürütülen kazılarda, Türkiye’nin dördüncü büyük ovası olan Elbistan Ovası’nın MÖ 6-7 bin yıllarda göl olduğu ortaya çıkarıldı.
Ege bölgesinde ova var mı?
Ovalar: Ege bölgesindeki horstlar arasındaki hendekler alüvyonlu ovalardır. Bunlar Bakırçay, Gediz, Büyük ve Küçük Menderes hendekleridir. Bu hendekler fiziksel haritada yeşil renkle gösterilmiştir. Gediz’in ağzındaki Menemen Deltası ovası ve Büyük Menderes’in ağzındaki Balat Deltası ovasından oluşur.
Denizli Tavas hangi Türk boyundan?
Bu kelime Türkler arasında Davaz oldu. Türklerin (Oğuzların) Orta Asya’dan göçü sırasında, Horasa’nın toy kasabasından insanlar, şu anda Tavas’ın Horasanlı köyü (Merkepli köyü) olan yere yerleştiler. Tos’tan geldikleri için Toslular olarak adlandırıldılar.
Acıpayam ovası karstik mi?
Diğer bilinen ismi karst ovasıdır. Denizli, Acıpayam (Karaağaç) ovası tipik bir polyedir. Eşeler Dağı’nın güney yamacından görünüm. Polye suyunun drenaj kanalı tıkandığında ovada taşkınlar meydana gelir.
Türkiye’nin en büyük delta ovası nerededir?
Kızılırmak Deltası, diğer adıyla Bafra Ovası, Kızılırmak Nehri’nin Karadeniz’e döküldüğü yerde taşıdığı alüvyonların oluşturduğu delta ovaları ve sulak alanların bir kompleksidir. Samsun İli’nin Ondokuzmayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırları içerisinde yer almaktadır. 56.
Denizli Çivril’in neyi meşhur?
Çivril, Denizli’nin bir ilçesidir. Denizli ilinin üçüncü büyük ilçesidir, nilüferleri ve Işıklı Gölü’nün yanı sıra sanayi ve turizm faaliyetleriyle ünlüdür.
Elmalı Ovası nerededir?
Elmalı Ovası, Antalya ilinin Elmalı ilçesinin bulunduğu karst ovasıdır. Yaklaşık 200 km genişliğinde olan ova, kuzeyde Karagöl, güneyde Avlan Gölü ve güneybatıda Gömbe’ye doğru uzanır. Batıda Girdev Platosu’ndan uzanan Çakal Tepesi, ovayı iki parçaya ayırır. Kuzey kesiminin suyu Karagöl’de toplanır.
Acıpayam ovası nasıl oluşmuştur?
Acıpayam Ovası, jeolojik olarak çok genç bir çöküntü havzasından oluşmuş olup, daha sonra alüvyonlu toprakla dolmuştur. Kırmızımsı kireçtaşı toprakları oldukça derin ve verimlidir. Ova, Ege bölgesinin ve ülkemizin en önemli ovalarından biridir. Toplam tarım alanı 413.260 dekar olup, bunun 100.000 dekarı sulanmaktadır.
Denizli’nin yeryüzü şekilleri nelerdir?
Yüzey şekilleri: İl, yüzey şekilleri bakımından engebeli bir yapıya sahiptir. Ovalar ve platolar, platolar ve dağlar birbirini tamamlar. İl topraklarının yaklaşık %47,1’i dağlardan, %28,2’si ovalardan, %23,2’si platolardan ve %1,5’i ise yaylalardan oluşmaktadır.
Develi Ovası hangi bölgededir?
Ovalar; Develi Ovası, İç Anadolu Bölgesi’nde Erciyes Dağları’nın güney ve güneybatısında yer alır. Kızılırmak’ın yukarı bölümünün en büyük ovasıdır ve Türkiye’nin en büyük ovalarından biridir.
Denizli’de kaç tane baraj var?
Bölgedeki önemli geçitler Derbent, Kazıkbeli, Gavurdöndü, Kekliktaş ve Serinhisar geçitleridir. Büyük Menderes, Çürüksu Deresi ve Dalaman Deresi bölgedeki önemli akarsulardır. Bölgemizde toplam (4) baraj ve (6) göl bulunmaktadır.
Baklan Ovası kaç dönüm?
Denizli iline 60 km. uzaklıktadır. 375 km² yüzölçümü ve 950 m rakımı ile bölgenin en yüksek yerleşim yeridir.